Stekenjokk

6 Juni 2012

Äntligen kommer vi iväg, vägen öppen och håldagar så vi kan vara långlediga + att vi är friska.


Vi ger oss iväg 5 juni på em för vi ska fira Sveriges Nationaldag på Stekenjokk. När vi passerar Östersund kl 19.00 så skiner solen och det är +18º, härligt. Vi åker till Meselefors rastplats där stannar vi över natten. Vaknar på morgonen, solen är borta, regnet har kommit och det är 6 juni, Sveriges Nationaldag. Far vidare genom Vilhelmina, Lövliden och förbi Kolgårds camping (bra camping). Stannar till vid Trappstegsforsen och får oss lite kaffe.

Hela vägen upp mot Stekenjokk förbi Bielite, Saxnäs och Klimpfjäll är det så otroligt vackert trots duggregn. NU är vi här, vad mycket snö, vilka fjällmassiv, hääärligt. Åker en bit och vänder tillbaks till en liten avstickare där vi kan köra in och parkera ca 10m på sidan från vägen, här stannar vi. Det var inte upplogat vid gruvmonumentet som vi hoppats på. Kommer två husbilar till, tyskar, men dom åker efter en stund. Blåser och regnar så det är inget uteväder direkt. Hör en helikopter, tittar ut och ser att den svänger över oss, sjunker lite i höjd. Polishelikopter. Jaha vad gör den här  uppe…… Går en timme cirkus så kommer det en bil. Två naturbevakare från Länsstyrelsen knackar på och undrar om vi vet att vi står på ett tillfälligt naturreservat………

Det är tillträdesförbud i Stekenjokk mellan 6-30 juni. Innebär bland annat att det är förbjudet att lämna vägbanan. Anledningen till beslutet är uppgifter om en internationell ägg- och fågelplundringsliga. Den  agerar bland annat inom Stekenjokkområdet som har plundrats under många år. Länsstyrelsen har därför beslutat om att inrätta ett tillfälligt naturreservat vilket innebär att personer inte får vistas i området under den tiden.

Säger också att om vi står kvar när polishelikoptern kommer, finns det stor risk att den går ner och stänger för vägen så vi inte kommer ut med husbilen, då kanske vi fått åka helikopter.


Men farbröderna va snälla, tipsade om en naturrastplats mellan Stora Blåsjön och Jorm där vi kunde stå, fanns snö så vi skulle kunna åka skidor också. Så dit for vi.

Vi har väntat på att vägen ska öppna, vi har åkt 53 mil och så blev det 5 tim vi fick vara här. Beslutet hade tagits på måndag och vi for på tisdag så då missade vi informationen på webben, men fattar inte att vi inte hört något på radion på väg upp.


Hittar naturrastplatsen och bestämmer oss för att stanna några dagar. Vaknar nästa dag till ett återigen grått o trist väder. Vad hör vi om inte en helikopter som gör en sväng åt vårt håll, nu är vi under uppsikt. Leif gör en tur på skidorna jag avstår idag. Solen tittar fram ibland och då är den riktigt varm.

Fredag fm, helikoptern åker INTE över oss, han har nog bestämt att vi inte är några plundrare. Idag sätter jag också på mej skidorna men Leif får åka själv och jag gör en egen sväng. Nu packar vi ihop och åker ner till Gäddede och campingen, dusch mm. När vi åker från Gäddede på lördag tar vi vägen genom grannlandet Norge, över Sörli och sen in i Valsjöbyn, vad mycket fina vyer det finns.

Gjorde ett stopp i Östersund på JULA för att köpa en grillplatta till gasolköket jag vann i Ockelbo på årsmötet men det va slut. For till Storsjön och tittade där vi var 2010 på Pingstträffen/årsmötet. Där fanns både husbilar och vagnar. Men inte vill vi åka hem än, är ledig en dag till så vi stannar på Timmerflottarens naturcamp i Rätan en natt och här är soligt och varmt. Söndag fm är det bara att ställa kylaren söderut och åka hem efter en ”liten tripp” på 115mil 


Karin o Leif, N127