Resa mot norr ” Nolia-mässan i Umeå”

3 - 11 Augusti 2013

Lördag  2013-08-03
Efter att ha inmundigat en rejäl frukost är det dags att kolla av husbilen så att den är rätt packad, vattentanken fylld och lite mat i kylskåpet för att sedan starta resan mot norr och målet som är Nolia-mässan i Umeå i fagert sommarväder.
Första stoppet blir vid Näsbysjön för fm.fika. far sedan vidare. Nästa stopp blir i Tönnebro för att avnjuta en godare lunch. Dagens tredje stopp blir vid Saltviks Industriminne söder Sundsvall för em.fika, far sedan vidare och dagens slutetapp blir Högakustenbron och där övernattar vi på parkeringen tillsammans med många andra husbilar och vagnar.


Söndag 4/8
Nu blir det en färd utmed Höga kusten. Oj vilken berg och dalbana man får uppleva, men en fantastiskt vacker glidarfärd genom ett sommarfagert och vackert landskap, solen strålar från en klarblå himmel. Mot kvällningen framme i Umeå och det blir övernattning på rastplatsen i Sävar.


Måndag 5/8
Vaknar upp till en mycket dimmig morgon, är det hösten som börjar göra sig påmind.När vi avnjuter frukosten får vi höra på radion att en stor bilolycka på E4 mellan Sävar och Umeå har inträffat så det är totalstopp i södergående körfält och förblir så också i flera timmar.
När vi startar dagens resa så får vi fara över Täfteå o Umeå vidare mot Vännäs och Slöjdarnas hus i Vännäsbyn som är dagens mål. Där blir det en heldag. Avnjuter mycken vacker lokal slöjd och hantverk. Njuter även av den vackra vyn vid Vindelälven där vi också står parkerade och avnjuter dagens måltider.


Tisdag 6/8
Det blir en heldag i Umeå och dess omnejd. Ett besök på Teftåborg och den berömda danslogen från ett tidigare TV-program ”Dansbanan i Täfteå”. Vi träffar också ”bossen för basset” Signar Nordin som hälsar oss varmt välkomna och det blir några dagars övernattning för oss där. Signar hälsar alla Nordic Husbilsklubbs medlemmar välkomna dit för att både dansa och övernatta. Fullservice för 50:- kr/dygn + el 50:- kr.


Onsdag 7/8
Denna dag är helt vikt för besök på Europas största varumässa i norr Noliamässan. En mycket behaglig dag lagom svalt för att flanera där. (Lite halvmulet, typiskt Svenskt sommarväder kan man säga, men helt myggfritt). Oj vad mycket det finns att titta på och även inhandla. Min älskade hustru får syn på några unika och exklusivare klädesplagg vilka hon också inhandlar. Det blir också mycket och många typiska matprodukter från norrland inhandlade. Många produkter avnjöts också på mässan matgormet som jag är. Vad sägs om exempelvis friterad camenber medhjortronsylt och kaffe.


Torsdag 8/8
Även torsdagen åtgår till mässbesök och inhandlande av de sista norrlandsdelikatesserna. På årets mässa var det mindre av slöjd och konsthantverk mot i fjol i Piteå, vilket jag tyckte var lite synd eftersom det är mitt andra intresseområde och jag hade tänkt mig att få nya influenser och inspirationer i mitt konsthantverksutövande. Så lider dagen mot kväll och ytterligare en av höjdpunkterna med Norrlandsresan. Surströmmingskväll i glada Nordic-vänners sällskap. Vi är ett 20-tal Nordic-familjer som har samlats och dukat upp våra bord på parkeringsplanen vid Fridhemsskolan i en fantastiskt solig och vacker sensommarkväll, helt myggfri, och nu börjar doften sprida sig över området. Nu börjar skalandet av Mandelpärer och rensandet av strömming. Min bror Ove sitter bara och väntar  på en specialmacka som Vera ”fjäskar för honom med”. De ä en del som har tur. 


Här får du receptet på denna specialmacka.


Bred smör på hårt eller mjukt tunnbröd.

Skiva eller mosa mandelpotatis lägg detta på brödet.

Rensa rikligt med surströmming och lägg detta på mackan.

Strö över hackad röd eller gul lök.

Klicka lite yoghurt på.      

Några tomatskivor på detta.

Och slutligen några rejäla skivor Wästerbottensost.


Det tar lite tid att göra denna macka, men det var det värt för vilken delikatess och en höjdare.

Tack Vera för att jag fick lära mig att göra den. Jag kommer att i fortsättningen avnjuta surströmmingsmackan på detta vis. 


Fredag 9/8
En lite gråmulen dag när man vaknar upp och lite oro i Nordic-lägret är det. En del börjar bryta upp för hemresa eller en längre semesterresa. Det är även för oss slut på Norrlandssemestern och dags att bryta upp och vända färden hemåt till Gustafs.
Dagens etappmål blir till några vänner i Jättendal och sedan vidare till Hudiksvall för övernattningen som sker på kajen där vi väcks av smällar och smatter på natten. Får beskåda ett mycket vackert fyrverkeri mot kvällshimlen.


Lördag 10/8
Dagens etappmål är i dag Österbybruk i Uppland och Eldfesten. Har hört talas om denna och när vi ändå är i trakterna vad passar då bättre att bevista den. Det är för 79:de gången den arrangeras. Hela Simbadens Camping är ett festområde så vi blir anvisade annan plats. En toppenplats. Jag och min kära hustru kan avnjuta allt från husbilsfönstret. En fantastisk sim och ljusshow och ett sprakande fyrverkeri får vi avnjuta. Får hålla med om att det är nog Sveriges häftigaste Eldfest för den pågår ju i två dagar. Det blev en sen kväll för allt slutade 02.00


Söndag 11/8
Efter en sovmorgon och intagen frukost så är det dags att starta den sista etappen av resan. Den går via Gävle, Sandviken, Gysinge där avnjutes en godare lunch med en bedårande utsikt över Färneboforsen. Vidare via Garpenberg och Hedemora för att senare på kvällen åter vara hemma i Gustafs. Nu återstår bara att packa ur husbilens kylskåp o frys med dess norrlandsprodukter, kött, fisk, bröd och hjortronmylta o sylt.
Slutsummeringen blir att det har varit en fantastisk härlig och upplevelserik vecka i Norr, 187 mil blev det. Det instämmer min kära hustru också i hon har mått bra och njutit i fulla drag. Jag får beröm av henne och hon undrar hur jag har kunnat planera det så bra.


Hur mycket fritidslivet med husbil betyder för en god livskvalité har jag ju skrivit om i tidigare berättelser.


Nedtecknat av Leif Andersson
Nordic 243

 

Dagboksanteckningar av

Leif Andersson N 243

(vidare til nästa berättelse)