Reseberättelse till Kuusamo 8-18 april 2022

#903/ULLVAEN

8 april:

Utresan sker med Finnlines kl.21.45 från Kapellskär. I resans pris 1350kr ingår middag, frukost, husbilsel samt en rejäl svit i fören (med nära access till hund-p platsen på däck). Vi intog dock ”middag” på McDonalds i Norrtälje då den erbjudna middagsbuffén skulle bli väldigt sen.

9 april:

Bild 1: Anländer Nådendal kl. 7:15. Vi hade dock hunnit med att besöka den godkända frukostbuffén innan.

Det stod två Covidpasskontrollanter vid utfartsgrinden. Vi var förberedda på detta så det tog bara 30s att få ett OK att passera. Hundens pass brydde de sig inte om.

Vi hade bestämt oss att åka inlandsvägen till Kuusamo/Ruka. E63 hela vägen från Åbo. Enkelt och skulle ta 2 dagar och 100mil och vintrigt hela vägen.

Vi gjorde ett 1sta stopp för kaffe och bränslepåfyllning strax innan Lahti. Jag hade räknat med ett bränslepris som skulle vara betydligt lägre i Finland än hemma. Riktigt så bra var det inte.


Bild 2: Det som imponerade var kvaliteten på vägkrogarna/bränslemackarna. De liknar de tyska Autohof. Bra livsmedelssortiment, oftast toa-gråvattentömning och färskvattenpåfyllning och gott om ställplatsutrymmen.Här har de svenska vägkrogarna mycket att lära.


Bild 3: Hustrun ville absolut stanna till vid en omtalad (?) garnbutik i Jyväskylä. Hon var inne typ 5min och sa att det var inget speciellt mer än dyrt.


Bild 4, 5: Detta visar platsen för vår övernattning. Lite besviken var jag över att ingen listade ut platsen. Det är ju ändock en av de klassiska skidhopparanläggningarna, Puijo i Kuopio. Det finns en väldigt trevlig ställplats uppe på toppen av grusåsen. Där finns även ett utkikstorn med restaurang.

10 april:

Bild 6, 7, 8, 9. Färden gick vidare mot Kuusamo via Idensalmi och Kajaana. Vi stannade till för lunch (inhandlad på en väldigt välsorterad Lidl i Idenssalmi) uppe på en skidanläggning vid Ristijärvi. Trevlig anläggning med ställplatser.

Vi kom fram till Ruka fritidsanläggning strax norr om Kuusamo vid 17-tiden. Vi möttes upp av goda vänner från Uppsala hos vilka vi skulle bo ett par dagar.

11-12 april:

Bild 10, 11. Det blev två dagars utförsåkning på Ruka skidanläggning.  Anläggningen har ju varit ett inneställe för de finska och ryska personerna som vill synas. Det innebär bara att det är kostsamt att vara där. Utförsåkningen är ganska medioker med dålig liftkapacitet. Det fanns dock knappt några personer där denna påskvecka. Ryssarna saknades helt.

Vi passade på att inhandla de klassiska finska munkarna, siklöja (beredd på diverse olika sätt), tjärgädda (skurna gäddfileér i en lake av diverse grönsaker och örter och tjärarom), bredbar smörgåspastej med rökt sik, rieska (finskt tunnbröd), kaffeost, mämmi (memma) m.m.

13-14 april:

Bild 12, 13. Dags att lämna Kuusamo och bege sig något sydväst mot Vaala och hälsa på släkten. Bild 12 var ju också en gåta om var vi var. Denna var svår men platsen är strax söder om Kuusamo med en tydlig hänvisning till Rajakumpu (gränsröse). Dvs vi var väldigt nära ryska gränsen.

Bild 13 visar trakten varifrån min mor kommer.

15 april:

Bild 14. Nu var det dags att bege sig mot Torneå/Haparanda dvs hemåt. Bilden visar platsen för vår övernattning och var ännu en gåta om var vi befann oss. Den löstes snabbt av Agneta Hägvide. Vi var vid kyrkan på Seskarö. Här intog vi även en mindre påskmiddag med något av det vi hade inhandlat tidigare i veckan.

16 april:

Bild 15, 16. Nu var det dags att åka till Burträsk för inhandla lokala delikatesser Det är inte första gången vi besöker denna affär. Det är alltid lika trevligt att spendera ett flertal kronor på det som erbjuds. Färden fortsatte söderut via Piteå (Lindbäcksstadion) och inlandet mot Höga Kusten.

Vi övernattade vid ett friluftsområde vid byn Klösan.  Där åt vi upp det sista av påskdelikatesserna vi hade inhandlat i Finland tidigare i veckan.

17 april:

Bild 18 Vi hade kört en ganska lång etapp inkluderande Höga Kusten innan vi hamnade på en ställplats som även ingick i sista gåtan ”var är vi” ? Här är jag ganska besviken över att ingen tog detta. De flesta av oss har ju besökt denna utmärkta och prisbelönta rastplats.

Det är Ångersjön strax söder om Hudiksvall. Åk igenom rastplatsen och du hamnar i den ”gamla” vildmarkscampen. Trevligt ställe att stanna på ett par dagar.

18 april:

Tidig avstamp för hemfärd. Hemma i Åkersberga kl 13.30. 10 dagar och 2750km exakt!