Till Hälsingland

3 - 7 Juni 2013

DRA TILL HÄLSINGLAND”

 

Ja det kan vara en passande rubrik på dessa dagboksanteckningar för det var vad vi gjorde 8 ekipage till kakträfffen i Sågtäkten, Strömsbruk som sektion Klöver av MHF hade inbjudit till.


Måndag 3/6
Vi startar vår resa från Gustafs mot Hudiksvall. Första stoppet blir vid E4:an och Hasta krog för att där inmundiga en god fisklunch.
När vi senare på em. Anländer till träffplatsen så blir vi väl mottagna av träffvärdarna och knytfikat intages vid långbord i goda vänners lag i strålande solskensväder.
På kvällen är det så dags att avnjuta en härlig smörgåstårta som Inger och Kjell bjuder på.
En trevlig dag går fort och det är dags för en stunds sömn.


Tisdag 4/6
Vaknar upp till en gråmulen dag. Efter att frukosten inmundigats så bestämmer vi att alla far till Gnarp och gör ett mycket intressant studiebesök på Gränsfors Krukfabrik och Yxfabrik.
När vi efter detta givande studiebesök där en del inhandlade krukor, fat och yxor bestämde vi oss för att ha en riktig fridag.
På hemvägen intogs middagen på E4:ans restaurang i Harmånger. Vilka stora portioner och mycket vällagade rätter samt mycket trevlig serveringspersonal. Ett ställe som jag varmt kan dig rekommendera om du far norr eller söder ut på E4:an.


Onsdag 5/6
Även denna dag lite gråmulen. Då var det dags för ny utflykt  att nytt besöksmål.
Färden går till Hudigsvall och ett studiebesök på den seismologiska stationen Dellenova. Efter 2 timmars oerhört intressant och inspirerande information av Göran Persson, inklusive kafferast, så var det dags att gå ned i ”gruvkammaren”  och avsluta besöket med att  få uppleva 2 st. Jordskalv i simulatorn och hur det känns.
Oj det var häftigt, så nu vet vi hur det känns när skalvet är 3 eller 8 på richterskalan.
Dagen fortskrider med en rundtur i Hudigsvall med guidning av Inger. Dagens lunch intager var och en på olika platser. Vi far ned till hamnområdet parkerar där upp husbilen och jag lagar en godare middag som vi avnjuter med utsikten över havet och människorna som där står på kajen och ”rycker” strömming. Vid återkomsten till Bygdegården i Sågtäkten så är det dags för kvällens begivenhet.
Dagens gemensamma middag. Sotare ”bränd fisk”, halstrad strömming med tillbehör samt kaffe o kaka.


Torsdag 6/6
Nationaldagen
Solen strålar från en klarblå himmel, så då är det dags att planera och förbereda den aktivitet jag skall göra. Steka jönnbröd över öppen eld. Detta blev att enormt uppskattat och annorlunda kulinariskt inslag även av inbjudna ortsbor. Jönnbröd med långmjölk till.


Mången hade aldrig ätit detta så det blev stor efterfrågan på receptet. Detta blev dagens lunch för nu är det dags för nästa begivenhet. Fira nationaldagen i parken som inleds med  spel av Strömbruks bruksorkester, tal och uppträdande av ”Körv-Åke” fiol/gitarr och Tomas Söderlund på dragspel som tillsammans rev av många härliga låtar och vitsar. Oj jag höll på och glömma så var det dags för det stora kak- och tårtkalaset. Alla rusar mot det dignade bordet för först till kvarnen gällde. Kön blev lång,  regeln gällde att man fick endast välja tre sorters bakverk per person för att det skulle räcka till alla. Vilken härlig dag.


Återkommen till bygdegården där vi några eftersläntrare som tänkt stanna till fredagen, övriga har givit sig hemåt, sitter vi i solskenet och avnjuter kvällsmaten, en god pizza när jag ser på min kära hustru Marianne att hennes sjukdomssymtom börjar göra sig påminda så nu blir det ett snabbt uppbrott för hon vill komma hem till Falun. Startar nu den 30-mila resan och ser på min GPS att om allt går som det skall så skall jag vara på Falu lasarett kl. 21.30.
Det är en strålande aftonsol som lyser på den snabba färden det är ju motorväg hala tiden E4 så det går i 110 km. Och Marianne vilar ännu lugnt i bädden. Det flyter på bra men i Hofors blir det oro och jag tvingas stanna och tillkalla ambulans. Snabbt kommer både polis och ambulans och assisterar. Det konstateras att vi måste vända om till Gävle och akutmottagningen. När vi anländer dit står där 2 sköterskor och en läkare beredda att ta hand om  Marianne så hon  blir mycket  snabbt omhändertagen. Efter undersökning så konstaterar man att hon måste läggas in på AVA över natten för observation och vidare utredning under fredagen. Klockan 00.30 kan jag lämna henne och får då gå ut och lägga mig i husbilen på sjukhusets parkering och sova så gott det går.


Fredag 7/6
Vaknar upp efter en lite orolig nattsömn gör min frukost och ringer AVA kl. 08.00 som avtalat. Får då beskedet att Marianne hade varit mycket orolig under natten men att det nu var lugnt  och att jag skall komma upp som avtalat 09.00  för att få träffa läkare och ytterligare besked. Klockan 08.30 ringer de efter mig och undrar om jag kan komma upp på avdelningen för Marianne är så orolig. Det går ju lätt och snabbt eftersom jag befinner mig straxt utanför. Vi får henne lugn och hon somnar så skönt och sover tills läkaren kommer kl.11.30. Då får jag beskedet att hon skall genomgå en datatomografiröntgen och om den inte visar på något onormalt och att läget är stabilt så skall det kunna bli hemtransport till Falun. Medan vi väntar på röntgensvar och vidare besked får Marianne och även jag in en god Lunch och senare eftermiddagskaffe. Vilken service.


Då får jag beskedet att en ambulans skall beställas fram och hon skall transporteras till Falun för närmare undersökning. Ett jättestort fång rosor och ett stort Tack till all underbara och hjälpande människor o händer. Gävlepolisen, Ambulanspersonalen från Ockelbo o Gävle, Läkare och sköterskor på Gävle Lasarett akutmottagningen o AVA. Det finns änglar!


Synd att en så trevlig träff skulle få ett så abrukt slut. Nu får vi se hur lång tid återrehabiliteringen tar och när vi åter kan fara ut på en lillsemester, fredag till söndag eller ännu längre tid, för detta med husbil bidrager till en god livskvalité för både mig och min kära hustru. Det har jag skrivit om i en tidigare artikel.  Det är precis som att vara hemma (1 rum o kök) men i miniformat. Stort tack för en trevlig träff och får se när vi åter kan far ut och när du kan få ta del av nästa dagboksanteckning. Nedtecknat av Leif Andersson, N243

 

Dagboksanteckningar av

Leif Andersson N 243

(vidare til nästa berättelse)