WRC Rally Sweden

Februari 2010

Tre medlemmar hörde av sig, efter min inbjudan i senaste medlemsbladet, till spontanträff vid årets upplaga av Svenska rallyt. Rätt tidigt lämnade en återbud eftersom hans kompis, som skulle åka med, måste arbeta. När rallyt började var en annan också tvungen att hoppa av eftersom han skulle ta hand om barnbarn som blivit sjuka. Det betyder att vi bara blev två bilar, som hade det trevligt i Värmlandsskogarna. 

I år var det ett riktigt vinterrally med mycket snö och ibland rejält kallt. Det var inte utan att vi tyckte synd om dem som inte hade Nordic husbilar.
 Vi tre gubbar i min bil åkte från Stockholm efter lunch på torsdagen och övernattade på den stora plana parkeringen vid Femtå Motorstadion i Ambjörby strax söder om Likenäs där vi också träffade paret i den andra bilen, som vi gjorde sällskap med för det mesta. Där gick ss (specialsträcka) 2 på fredagen kl 08:18. På morgonen gick vi inte så långt utan bara från parkeringen fram till en skarp kurva, som vållade en del problem för några rallybilar. Efter lunch pulsade vi längre i snön fram till själva motorstadion där vi hade god överblick över bilarna när de åkte samma specialsträcka som på morgonen men nu med beteckningen ss 5.
Sedan åkte vid till serviceplatsen i Hagfors och såg hur mekanikerna utomhus i kylan "totalrenoverade" bilarna på mycket kort tid.


Efter besöket på serviceplatsen åkte vi vidare och övernattade vid hembygdsgården i Sågen. Där fanns det möjlighet att ansluta sig till el om man ville. Starten på specialsträcka Sågen, ss 10, skulle vara kl 09:46 på lördagsmorgonen men den blev uppskjuten eftersom många åskådare befann sig på vägen där rallybilarna skulle köra. Det var mycket svårt för oss åskådare att sig fram i den djupa lössnön och jag gick ner men i ett skogsdike som var gömt under snön. Det var bara för oss att återvända till bilen för att torka, återigen tur att vi åkte husbil.


Vi missade specialsträckan Sågen för vi valde att åka vidare till Värmullsåsens alpinbacke i Hagfors. Där fanns det också möjlighet att få elanslutning. På lördageftermiddagen gick vi till specialsträckan inne i Hagfors, ss 16, som startade kl 17:41 och på söndagen såg vi ss 18 som delvis gick nedför Värmullsåsens alpinbacke. Därefter åkte vi hem till Stockholm igen efter en långhelg full av upplevelser.

Rallyresan blev som planerat, med några smärre problem, så nästa år drar vi nog till WRC i Norge där vi från Stockholm var förra året. Det är en folkfest och vi träffar  många glada människor i skogarna och i år var det extra roligt då vi fick riktigt trevligt sällskap med Anki och Bosse från Götene. Många har långt att gå från parkeringen till specialsträckorna, även om de kommer långt innan start, så det är en fördel att ha husbil så att man kan komma redan kvällen innan.
 
Medlem nr 51
Arne