Årsmötesträff i Vadstena

17 - 19 Maj 2013


Resan påbörjas onsdagen den 15 maj. Resans slutmål är Vadstena Camping och Pingstträffen med årsmötet. Birgitta och Carl-Åke ansluter vid Överby Köpcentrum efter att ha besökt en av Birgittas många kusiner. En snabb resa upp till Rastplats VIGGEN, där vi hungrigt delar en smörgåstårta till lunch.


Vädret är tämligen trevligt med ljumma vårvindar och solsken. När vi blivit mätta och belåtna beslutar vi oss för att denna dags slutmål skall bli ställplatsen i Forsvik. Detta visar sig vara ett lyckokast. Ställplatsen är flyttad till andra sidan kanalen och har nu grusats upp, försetts med staket och bord/bänkar. Här ryms drygt 15 bilar. Ingen EL, men fina toaletter, duschar och tvättmöjligheter finns.

På fredagsmorgonen får vi efter frukost se en av säsongens första slussningar.

Därefter påbörjas dagens resa mot bl.a. Linköping och Flygmuseet.

När vi kommer fram till Flygvapen-muséet i Linköping har det blivit sommarvarmt i luften. Det blåser ganska friskt men det svalkar skönt. Här stannar vi i flera timmar och beskådar gamla flygplan och flygmotorer. Allt från gamla dubbelvingade plan till modernare Viggen, Draken och JAS Gripen. Här får Birgitta tillfälle att försöka återuppliva gamla kunskaper!


En särskilt stark upplevelse är utställningen med den återfunna DC3:an, som försvann 1952 under kalla kriget och återfanns 2003. Det sköts ner på förmiddagen den 13 juni 1952 av ett Ryskt MIG-plan.
Vraket bärgades utanför Gotska Sandön den 19 mars 2004 från 125 meters djup. Då hade det legat på havets botten i 52 år.

Man har lyckats skapa en stämningsfull utställning som med skrämmande tydlighet visar allt från den illa tilltygande flygplanskroppen, till vigselringar, skor och andra personliga tillhörigheter som återfanns på havets botten. Känslan av att befinna sig under vattnet är skrämmande stor. Belysningen är sparsam, men visar med all tydlighet hur planet återfanns på havets botten. Kvarlevor efter 4 av besättningens 8 män har kunnat identifieras.

      

Mätta på flygplansupplevelser forsätter vi resan till Bergs Slussar. Även här har det förändrats sedan vi senast var på platsen. En ny stor ställplats för 40 bilar har gjorts i ordning, nu lite längre från kanalen. Servicen delas med gästhamnen och är ren och snygg, men ligger en rejäl bit från Ställplatsen. Åtminstone för den som har bråttom till toan! Det blir en rejäl promenad vid kanalkanten innan vi lagar mat och äter middag, utomhus i kvällssolen för 2:a kvällen detta år! Redan rekord, jämfört med förra sommaren då alla måltider fick ske inne i husbilarna.

Fredagen börjar med strålande solsken och en ny tur upp till slussarna. Nu skall en av kanalbåtarna ”CERES” ta en tur genom slussarna upp till Borensberg med en busslast glada turister. Det är ganska häftigt att stå och titta på när vattnet lyfter upp båten ”våning” för ”våning” En fantastisk uppfinning!


Efter slussningen är det lagom att återgå till bilarna och koka ”11-kaffe” i väntan på att Katy och Arne (N51) skall ansluta sig. De är sällskapssjuka och vill åka in på Vadstena Camping i samlad tropp. Kaffe med smörgås smakar bra och sedan är det dags att åka vidare med Carl-Åkes GPS i täten. Det blir en rolig resa på så många krokvägar att jag tappar bort mig på kartan efter 3:e korsningen! Fast jag måste medge att det ger lite krydda åt resandet när man kommer bort från de stora vägarna. Vi anländer välbehållna och finner som vanligt att största delarna av träffdeltagarna redan står på plats!

Fredagseftermiddagen är varm och solig. Faktiskt lite svettig! Eftermiddagen går åt att ”checka in” dricka kaffe och hälsa på alla bekanta och obekanta. Under kvällen ordnas ”Klubb-mingel” på restaurangens uteplats, med magnifik utsikt över Vättern och solnedgången. Jag och min Synth får på begäran bidra med underhållning under den gemensamma grillkvällen. En fantastiskt varm och god kväll att spela utomhus, med utsikt över Vättern och solnedgången. Enda kruxet är den hårda vinden, som ideligen vill göra oreda bland noterna. Karl får tjänstgöra som ”notvakt”.

På lördagen är det mycket att göra. Kl 10.00 går tåget, för den som vill åka in till Vadstena för några timmar i stan. Vi väljer att cykla för att vara oberoende av tidtabellen. Vadstena centrum är gammalt och välbevarat. Katy och Birgitta hittar omgående att antal butiker att försvinna in i. Så småningom kollar vi in ställplatsen nere vid sjön och finner en något trång, men mysig och välordnar plats för 12 bilar. Den torde snabbt bli full. Vi finner också ett litet Cafée med utsökt goda räksmörgåsar, som passar bra till lunchfikat. Därefter skall Birgitta leta rätt på en av alla sina kusiner (hon har nog minst en i varje stad) och Karl o jag återvänder ensamma till Campingen för att duscha.

När alla återkommit till Campingen är det dags för tips-promenad och eftermiddagsfika. Därefter står styrelsemöte på agendan och årsmötet genomförs i solskenet på restaurangens veranda.


Denna dagen bjuder på 2 stora konflikter. Dels är det VM-final i Hockey mellan Sverige och Finland och dels är det Finalen i Eurovision Song Contest. Tiden för middagen anpassas främst till VM-finalen som SVERIGE vinner!


Middagen serverads i tältet. Utskänkningstillståndet gör vin/öl/hanteringen onödigt tidskrävande och komplicerad. Hela serveringen av middagen är stökig och tar tyvärr alltför lång tid. Middagen blir utdragen och många har inte tålamod att vänta på att alla skall få, utan går när de ätit färdigt. Vi hamnar så att säga ”näst sist” och hinner faktiskt bli rejält hungriga innan maten kommer. MEN när vi väl får vår mat så smakar den gudomligt gott.  Efterrätten består av äpple- eller rabarberpaj med vaniljsås och kaffe till. Också det jättegott!


Kvällen avslutas med mingel och natten blev varm.


SÖNDAGEN den 19 maj vänder vi näsan hemåt igen! Vi väljer att köra norr om Vättern för att slippa den tråkiga vägen via Jönköping.


Vi vill framföra vårt stora tack till värdparen, som ordnat denna Pingstträff på ett så trevligt sätt!


Nedtecknat av Agneta, N 311

Lite bilder från Pingssträffen i Vadstena 2013.


Foto: Karin Ferm, N 127