Höstresa / Studieresa

ALDE, Färlöv

4 - 7 Oktober 2012

Reportage från studiebesök på Alde/Spontanträff i Skåne

      

Vid årsmötet i Ockelbo frågade Ove, N700, om det fanns något intresse av ett studiebesök hos Alde, tillverkaren av vår centralvärme. Ett 15-tal medlemmar räckte upp handen så förberedelserna för studiebesöket inleddes. Jag tillfrågades senare om jag kunde bli reseledare och det var jag gärna. Vid Nordic husbilars kräftskiva delades ett informationsblad ut, Viveca skickade ut samma information via e-post och Agneta, N311, lade ut den på klubbens hemsida. Viveca och jag tog emot anmälningar och förberedelserna fortsatte. Ove hade besökt Folkestorps bränneri och föreslog att vi även skulle besöka det. Mellan besöken var det lämpligt med lunch. Två restauranger fick jag på förslag och den vid Naturum var flest intresserade av.

    

Torsdagen den 4 oktober när solen gick ner vid Aldes parkeringsplats i Färlöv strax norr om Kristianstad, hade nästan alla de 17 anmälda och deltagande Nordic-bilarna samlats. På parkeringen finns det automater för el och dricksvatten och möjlighet att tömma tankar.


På fredagsmorgonen visade Göran, N400, MHF:s rullande utställning Alkolås & rätt fart .

Redan på informationstavlan i entrén till Alde möttes vi av ett välkomnade, på tre språk. Därefter samlades vi i ett konferensrum på Alde där Sverker Svensson, pensionär med ett långt förflutet på Alde och långvariga kontakter med Ove, gav oss en levande beskrivning av Aldes historia och utveckling (bild DSCN5091)


Sedan delades vi upp i två grupper och fick en visning av hela produktionen. Camilla Carlström på Alde, som organiserat besöket, Sverker, de två guiderna och personalen i övrigt var alla mycket trevliga och tillmötesgående och gav oss ett mycket positivt minne av besöket. Det var mycket intressant att följa tillverkningen eftersom så stora delar av den sker på plats och manuellt.

Ett exempel var tillverkningen av konvektorerna – en aluminiumremsa stansas, veckas och träs på ett aluminiumrör genom vilket en kula skjuts med tryckluft så att röret utvidgas så att den veckade aluminiumremsan fastnar i rätt läge

Efter visningen återsamlades vi i konferensrummet och jag överlämnade Nordic husbilsklubbs första tackdiplom till Alde International Systems AB genom Camilla. Diplomet har texten:


”NORDIC Husbilsklubb önskar framföra ett VARMT TACK för trevligt bemötande och ett intressant besök hos Er,

Alde International Systems AB, den 5 oktober 2012/Arne Lindström ordförande/www.nordic-husbilsklubb.se/ NORDIC husbilar byggs i Kristinehamn för året-runt-bruk”.


När studiebesöket var slut åkte vi direkt till Naturum i Kristianstads vattenland för lunch, som 27 medlemmar deltog i.

Vid Naturum finns en stor gratisparkering och en gångbro till Kristianstads centrum.


Efter lunchen åkte vi, med något undantag, i karavan till Folkestorps bränneri.
Där fick vi en levande beskrivning, av en gammal brännmästare,  av hur produktionen av råsprit gick till fram till år 1971 då bränneriet lades ned.
I bränneriet finns det många och smala trappor och hembygdsföreningen, som fått bränneriet av Folkestorps gård, har ett omfattande arbete framför sig om man vill återställa det i ursprungligt skick.

Efter bränneriet åkte min fru Katy och jag till Kiviks musteri och vidare till parkeringen vid hamnen i Kivik, där den årliga äppletavlan fanns kvar sedan helgen innan. Nu var nästan alla Nordic-bilarna samlade igen, för övernattning. Äppletavlan och de begynnande höstfärgerna på träden var nästan de enda färgklickarna under hela helgen eftersom vädret tyvärr till stora delar var gråmulet, kallt och blåsigt och det gjorde att vi bara kunde sitta i våra bilar eller samlas i mindre sällskap.

På lördagsförmiddagen åkte Katy och jag till Lund för att hälsa på en bekant och därefter påbörjade vi hemresan mot Solna, via övernattning i Kosta och besök i Orrefors, efter en intensiv och innehållsrik långhelg.


Arne N51

Här finns ytterligare en berättelse från den här träffen